سراسيمگي غرب براي حضور در آفريقا نشانگر جايگاه آفريقا در معادلات اقتصادي جهان است كه ادعاي روابط ايران با كشورهاي فقير را ابطال مي سازد. غرب با فرافكني و كم اهميت جلوه دادن روابط ايران و كشورهاي آفريقايي تلاش داشته تا ايران را از ظرفيت هاي اين كشورها محروم سازد. دوم آنكه، غرب...
بررسي كارنامه روابط خارجه ايران نشان مي دهد، تهران همواره نگاهي ويژه به آفريقا داشته و تلاش كرده تا بر اساس اشتراكات ديني و مولفه هاي پيش رو در اين مسير گام بردارد. آمار پنجاه و يك درصدي جمعيت مسلمانان در آفريقا خود عاملي مهم در توسعه مناسبات ميان طرفين است. اين مهم در حالي صورت گرفته است كه كشورهاي غربي همواره تلاش كرده اند تا چالش هايي را در اين روابط ايجاد سازند.آنها بر اين بوده اند تا چنان وانمود كنند كه روابط ايران و آفريقا به دليل تحريم ها و اعمال فشارهاي غرب بوده است. غرب كه تلاش داشته تا نگاه ملت ايران را به روابط با آفريقا منفي جلوه دهد، ادعا داشته است كه آفريقا مجموعه اي از كشورهاي فقير است كه ايران در روابط با آنها دستاوردي نخواهد داشت و بيشتر براي ملت ايران هزينه دارد تا منفعت. در بعد ديگر اين طراحي در درون كشورهاي آفريقايي نيز غرب تلاش كرده تا چهره اي منفي از ايران به نمايش بگذارد، چنانكه براي اجراي اين سناريو، حتي ادعاهايي را مبني بر نقش ايران در انفجارهاي كنيا مطرح كرده است. تبليغات گسترده براي نمايش چهره اي منفي از ايران در ميان ملت ها و دولت هاي آفريقايي از محورهاي اصلي تحركات غرب را تشكيل داده است. اين رويكردها در حالي ادامه دارد كه آفريقا اين روزها كانون تحولات جهاني قرار گرفته است.
حمله فرانسه با حمايت ديگر كشورهاي غربي به مالي و سومالي كانون اين تحولات را تشكيل مي دهد. سلطه گري غرب در آفريقا در حالي صورت مي گيرد كه در حاشيه آن چند اصل آشكار مي شود.نخست آنكه، جهانيان اذعان دارند كه ورود غرب به حوزه آفريقا براي دستيابي به منابع سرشار اين كشورها است. غرب تلاش دارد تا با ورود به آفريقا از اين ثروت ها براي بهبود اقتصاد خود بهره برداري كند. هر چند كه نگاه ايران و غرب از روابط با آفريقا كاملاً متفاوت است و ايران خواستار روابطي دوستانه براساس استقلال كشورها و تأمين منافع دوجانبه است، اما غرب با نظامي گري، به دنبال سلطه و غارت ثروت هاي اين كشورها است؛ اما سراسيمگي غرب براي حضور در آفريقا نشانگر جايگاه آفريقا در معادلات اقتصادي جهان است كه ادعاي روابط ايران با كشورهاي فقير را ابطال مي سازد. با اين شرايط مي توان گفت كه غرب با فرافكني و كم اهميت جلوه دادن روابط ايران و كشورهاي آفريقايي تلاش داشته تا ايران را از ظرفيت هاي اين كشورها محروم سازد. دوم آنكه، غرب همواره از فقر و بي سوادي و عدم الگو داشتن كشورهاي آفريقايي براي سلطه بر آنها بهره برداري كرده است. جهانيان اذعان دارند كه ايران از يك سو از ظرفيت هاي گسترده اي براي كمك به توسعه و پيشرفت هاي همه جانبه كشورها برخوردار است و از سوي ديگر انقلاب اسلامي ايران داراي پيام ها و رهنمودهايي براي آزادي و استقلال ملت ها است كه گرايش ملت ها به آن مي تواند چراغ راهي براي مقابله آنها با نظام سلطه باشد.
نمود عيني اين مهم را در آمريكاي لاتين مي توان مشاهده كرد كه در طول سال هاي اخير با بهره گيري از دستاوردهاي علمي و فني و الگوهاي ضد استعماري انقلاب اسلامي ايران توانسته اند در مسير توسعه و استقلال كشورهاي شان گام بردارند. با توجه به تجربيات آمريكاي لاتين مي توان گفت غرب به شدت از روابط كشورهاي آفريقايي با ايران در هراس بوده و براي مقابله با آن به هر ابزاري چنگ مي زند. به عبارتي ديگر، بخشي از اهداف اشغالگري غرب در آفريقا اقدامي پيش دستانه براي مقابله با حضور ايران در اين كشورها است تا از تكرار سرنوشت آمريكاي لاتين در اين قاره جلوگيري كند.
در نهايت مي توان گفت كه اشغالگري هاي اخير غرب در آفريقا پرده اي ديگر از واهي بودن ادعاهاي آنها درباره روابط ايران و آفريقا برداشت، چنانكه در ماه هاي اخير كشورهاي غربي از جمله سران آمريكا به شدت از جايگاه ايران در آمريكاي لاتين و غرب آسيا ابراز هراس كرده و بر مقابله با تكرار آن در ساير نقاط جهان تأكيد كرده اند كه بخشي از آن درباره آفريقا اجرا مي شود.
منبع: سایت سازمان بسیج دانشجویی
نظرات شما عزیزان:
بازديد ديروز : 1
بازديد هفته : 4
بازديد ماه : 4
بازديد کل : 73356
تعداد مطالب : 27
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاين : 1